Idealne jajka sadzone

Jajko to jedno z najciekawszych składników, jakie są dostępne. To produkt złożony i fascynujący, wszechstronny to idealne słowo na jego określenie. Niektórzy lubią mocno spieczone jajka, inni galaretowate. 

Za idealne uchodzą spieczone jajka, chrupiące białka i płynące żółtko. Dokładnie takie lubię najbardziej. 

Technika:
1. W średniej, nieprzystającej patelni rozpuścić olej/oliwę/masło klarowane w ilości takiej, która pokryje spód patelni. Może się wydawać, że to duża ilość tłuszczu, ale jeśli będzie on odpowiednio rozgrzany, jajo "nie napije się" go. 


2. Dodaj dwa jajka, jedno po drugim, w sporej odległości od siebie, potrząsając patelnią, uważając, aby jajka się nie zmieszały. 


3. Smaż jajka, potrząsając od czasu do czasu patelnią, można pomóc sobie gumową szpatułką, żeby oddzielić krawędzie. Ja lubię delikatnie podnieść nią jajko, tak aby z łatwością zdjąć je z patelni. Smażyć, aż brzegi staną się złotobrązowe, około dwóch minut. 



4. Przechyl patelnię, tak aby utworzyła się kałuża oliwy, ale nie zburzyła się struktura jajka. Podlewaj białko gorącą oliwą, uważając na żółtko, jeśli chcesz, aby było płynne. Smaż je jeszcze około minuty. 

5. Dopraw solą, ewentualnie pieprzem albo chilli i podawaj od razu. 

Najważniejsza sprawa to gorący olej, bez niego nie osiągnie się sukcesu, w szczególności, jeżeli nie używasz nieprzystajacej patelni. Olej musi być rozgrzany do granicy spalenia. 



P.S. Artykuł powstał na podstawie tekstu i zdjęć z magazynu Bon Apetit. 

Komentarze

Popularne posty