Szparagowa kolacja z piekarnika
Modna ostatnimi czasy koncepcja kolacji z jednego naczynia bardzo mi odpowiada. Nie ogranicza się ona jedynie do znanych jednogarnkowych gulaszów, ale rozszerza zakres zainteresowań o kolację z piekarnika, w której wszystkie jej składniki są pieczone w jednej blasze. Można mieć bardzo sceptyczne podejście do mód żywieniowych, ale jedno im trzeba przyznać, że wpływają na poszerzenie żywieniowych horyzontów.
Wiosenne grillowane w piekarniku warzywa Anny Jones
(przepis pochodzi ze strony The Pool)
- 100 g dużego kuskusu
- 1 cytryna
- 1 pęczek szparagów
- 1/4 młodej kapusty
- 1 pęczek młodej cebulki dymki ze szczypiorem
- spora szczypta suszonego chilli
- 2 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki
- oliwa z oliwek
- 200 g fety
- koperek
Po pierwsze, należy ugotować duży kuskus ze szczyptą soli al dente, kilka minut krócej niż sugeruje instrukcja.
Rozgrzać piekarnik w opcji grill do maksymalnej wysokości. Odłamać zdrewniałe części szparagów. Pokroić na spore kawałki młodą kapustę i cebulkę dymkę. Na blasze rozłożyć szparagi, zieleninę, posypać chilli, pokrojonymi ząbkami czosnku, startą skórką z cytryny. Pokroić cytrynę w plastry. Posypać danie ugotowanym kuskusem. Polać obficie oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem i rozmieszać. Na wierzch rozłożyć cytryny i pokruszoną fetę.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut przewracając warzywa w trakcie pieczenia. Danie jest gotowe, kiedy szparagi stracą swoją surowość, a feta zbrązowieje.
Komentarze
Prześlij komentarz