Wspaniały przepis - Makaron z bakłażanem i cukinią
Ostatnie podrygi bakłażana na targach warto uczcić. Ten przepis wydał mi się ciekawy ze względu na zużycie, ktoś by powiedział, zmarnowanie sporej części bakłażana i podsmażenie go dla uzyskania chrupiącej faktury. Bakłażan zmienia się nie do poznania z napitego tłuszczem miękkiego warzywa w chrupiące objawienie w bardzo dobrym sosie. Autorem przepisu jest Gino Decampo, Włoch który występuję w brytyjskich programach kulinarnych o kuchni włoskiej. Warto je obejrzeć to połączenie podróży po najróżniejszych zakątkach Włoch i kulinariów (odcinki są na YouTube w języku angielskim).
Makaron bucatini z bakłażanem i pesto
100 ml oliwy
1 duża cukinia, pokrojona w 1 cm kostkę
1 duży bakłażan (przekrojony na pół, należy wyciąć miękki środek, a skórę z ok 1/2 cm wnętrzem pokroić w 1 cm kostkę)
150 g posiekanej pancetty (ja dałam ok. 1/2 łyżeczki wędzonej papryki)
2 średnie czerwone cebule
2 p. pomidorów
500 g makaronu bucatini albo spaghetti
2 łyżki pesto
2 x 125 g. op. kuleczek mozarelli
sól, świeżo starty pieprz
1. Podgrzej oliwę w dużej patelni. Do gorącej oliwy dodaj cukinię i bakłażan, dopraw solą i pieprzem i gotuj, aż warzywa staną się złociście brązowe, ok. 8 minut.
2. Dodaj pancettę pokrojoną w kostkę albo wędzoną paprykę oraz pokrojone w piórka cebule, gotuj przez kolejne kilka minut.
3. Dodaj pesto i pomidory z puszki. Kontynuuj gotowanie przez około 10 minut. Dopraw do smaku.
4. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Wrzucić makaron do sosu.
5. Dodaj mozarellę, wymieszaj, żeby ser się roztopił.
Komentarze
Prześlij komentarz