Nowe metody na jajka
O żadnym innym składniku nie pisze się przed Wielkanocą tak dużo jak o jajkach. Pomijając dyskusję, co było pierwsze jajko czy kura, jajka należą do najbardziej wszechstronnych składników w kuchni. Jamie Olvier powtarzał w swojej najnowszej serii "Superfood", że powinniśmy zdecydowanie bardziej doceniać jajka. W małej skorupce znajduje się koktajl składników odżywczych.
Zazwyczaj na Wielkanocnym Stole pojawiają się jajka na twardo z majonezem, co kreatywniejsi podają je z coraz bardziej wymyślnymi sosami. Jajka same w sobie podajemy raczej klasycznie, w formie jajecznicy, na miękko, czy twardo w oldschoolowym naczynku. Równie popularne są omlety, które zasługują na oddzielny post. Jajka to jeden z najbardziej różnorodnych i użytecznych składników w kuchni, warto poznać kilka nowych sposobów na ich przygotowywanie.
Zazwyczaj na Wielkanocnym Stole pojawiają się jajka na twardo z majonezem, co kreatywniejsi podają je z coraz bardziej wymyślnymi sosami. Jajka same w sobie podajemy raczej klasycznie, w formie jajecznicy, na miękko, czy twardo w oldschoolowym naczynku. Równie popularne są omlety, które zasługują na oddzielny post. Jajka to jeden z najbardziej różnorodnych i użytecznych składników w kuchni, warto poznać kilka nowych sposobów na ich przygotowywanie.
1) Smażone na patelni pod parą
O co chodzi? Ten sposób podpatrzyłam u Jamiego. Wystarczy wlać na małą patelnię trochę oliwy, naprawdę niedużo, można wsypać trochę chilli, brązowej gorczycy, wbić jajka, posolić i popieprzyć i zakryć patelnię przykrywką. Jajka smażyć na dosyć dużym ogniu. Od spodu usmażą się na chrupiąco, natomiast na górze dojdą na parze. Inną wersją tego sposobu jest smażenie na brązowo na samym oleju, a potem dolanie na patelnię kilku łyżek wody, jajko zetnie się na wierzchu pod wpływem pary. Świetnie nadają się do zjedzenia z tostami, pałeczkami chleba razowego albo kaszą jaglaną i przesmażonym na patelni, na której smażyło się jajko jarmużem.
2) Proste jajka w koszulce
Ludzie boją się jajek w koszulce. Składa się na to wiele czynników, jajko, które rozpadnie się w wodzie wygląda niesamowicie nieapetycznie. Żeby zrobić dobre jajko w koszulce trzeba spełniać sporo warunków, są różne szkoły, ale o tym innym razem. Dzisiaj opiszę uproszczoną wersję polecaną przez Jamiego Oliviera. Wystarczy wziąć folię spożywczą, posmarować ją oliwą, wtedy gotowe jajko w bardzo łatwy sposób odchodzi, dodać chilli albo szczyptę ulubionej przyprawy, wbić w nią jajko. Włożyć ją do wrzącej wody i gotować na średnim ogniu 6 minut (jeśli chce się uzyskać płynne żółtko) albo dłużej. Dobrze jest podać je z tostem z chleba razowego i prostą sałatką (pomidorki koktajlowe, cebula, szpinak, oliwa, sól i pieprz).
3) Jajko smażone na wodzie
Przepis z Kuchni Lidla, do obejrzenia tutaj. Do patelni wlewa się 1 cm wody. Woda musi się zagotować. Wbijamy jajko i gotujemy je polewając po wierzchu gorącą wodą, żeby całe się ścięło. Tak samo odważni niebojący się tłuszczu mogą usmażyć jajko polewając je po wierzchu tłuszczem. Jajko należy odsączyć z wody na ręczniku papierowym. Można je pokropić oliwą i doprawić solą i pieprzem. Jajka mają bardzo delikatną konsystencję, są kremowe, przypominają trochę wersję w koszulkach.
4) Pieczone jajka
Pięknie wyglądają jajka pieczone na blasze. Po prostu delikatnie wylane na posmarowaną masłem albo oliwą blachę, posypane ziołami i doprawione solą i pieprzem. Należy je piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez 6 - 10 minut w zależności od tego, jakie wykończenie się lubi. Ciekawym urozmaiceniem jest wariacja na temat szakszuki, ale z piekarnika, bo w żaroodpornym naczyniu umieszczamy klasyczne składniki na szakszukę - cebulę, pomidory, czosnek, harissę (albo chilli), kumin i na to wbijamy jajka.
Komentarze
Prześlij komentarz